5 nejvtipnějších antistresů

25.02.2020 07:43

5 nejvtipnějších antistresů

V posledních letech je internet, lifestylového časopisy i odborná literatura neskutečně silným zdrojem nepřeberného množství antistresových technik a rad "CO DĚLAT, KDYŽ SE DOSTANETE DO STRESU?!" 
V rámci své praxe i vytrvalého studia jsem se od roku 1999 seznámil s řadou antistresových technik  a mám mezi nimi své oblíbence, u kterých mne představa jejich použití v praxi vždy udělá dobrou náladu a rozesměje. Takže vlastně fungují. Rád bych se s Vámi podělil o 5 vtipných antistresových technik.
 
O stresu a psychice je většinou psáno ve vší vážnosti a také na mých přednáškách má kapitola STRES svou důležitost.  Dovolte mi však tentokrát ke krátké úvodní úvaze připojit na téma STRES a antistresové techniky také několik řádků s mírným odlehčením.
 
V porovnání s množstvím technik "Co dělat, když nás stres přemůže?" najdeme velmi málo doporučení a informací, jak posilovat imunitu naší psychiky. Imunita psychiky v podstatě funguje na velmi podobném principu jako imunita těla a chrání naší psychiku “od všeho zlého”. Tedy i od stresu.
 
Většina lidí však i imunitu těla posiluje nanejvýš pouhým “zobáním" céčka, čehož výsledek lze vyhodnotit každý podzim v čekárnách u obvodního lékařů.  Natož pravidelné a cílené posilování psychické imunity či psychické odolnosti, které se říká Resilience je v našich končinách úkaz stále velmi ojedinělý. A právě díky této chybějící péči o naši psychiku, je možné vidět v naši republice toliko psychicky unavených, frustrovaných a vyhořelých, že si dokonce pořádají vlastní srazy, workshopy a konference.
 
Pro Vás, kteří ještě nejste zasažení epidemií "chřipkovou" nebo "burn-outovou", vyjadřuji souhlas a podporu myšlence, že prevence je vždy více než umění řešit následky.
 
Sám s oblibou navštěvuji školu smyku, ale věřím, že cílem nás všech i mým je jezdit tak, abychom se do smyku na silnici nedostávali. V posledních letech však sílí názor, že být ve smyku, pardon, ve stresu je normální .
 
Stejně nebezpečné a nesmyslné jako nepreventovat při jízdě smyk se sebevědomou myšlenkou, že když "TO" přijde, tak "TO" umím řešit, je stejně nesmyslné přijetí teorie, že být v práci/doma ve stresu je "přirozené" a je třeba pouze umět "TO VYROVNAT A VYBALANCOVAT" správnou antistresovou technikou.

K vyrovnání a vybalancování našich stresových situací mají sloužit ANTISTRESOVÉ TECHNIKY. Zde s úctou k vážnosti tématu nabízím 5 antistresových technik, které nás mají zbavit stresu a představa jejich použití v každodenní praxi mne vždy upřímně pobaví:
 
1) stres prodýchávat hlubokými nádechy, ideálně zavřít oči - hrozí však hyperventilace nebo čelní náraz
 
2) obejmout strom a stres do něj vpustit -  doporučovány jsou listnaté stromy - jehličnany zvládají pouze zkušenější borci 
 
3) stres územnit prudký dupáním jednou nebo oběma nohama - závisí na míře stresu a typu podlahy
 
4) omýt si genitálie vlažnou vodou, ideálně předvařenou s mátou - pozor, není dobré tuto techniku kombinovat s doporučením popíjet ve stresu teplý čaj pomalými doušky
 
5) absolvovat dlouhou procházku nebo běh přírodou - otázkou často zůstává, zda jedním směrem, nebo se počítá i s návratem do stresujícího prostředí
 
... a jako bonus připojuji antistresové omalovánky pro dospělé, které považuji za obchodní a marketingový megaúspěch všech vydavatelů knih, kteří se tímto směrem vydali.

Vzhledem k tomu, že mými klienty jsou odborníci a profesionálové z oblasti managementu, obchodníci, umělci, vrcholoví sportovci a lékaři, tak jim tyto osvědčené metody často nemohu doporučit. Například už pouhé vaření a poklidné popíjení čaje během stresové situace při zásahu záchranných jednotek nemusí být vnímáno jako nejlepší.

Navíc techniky 2. a 5. v kancelářích moc reálné nejsou a pokud se během stresující porady či sportovního výkonu objeví antistresové techniky 1.,3. nebo dokonce 4.  je to do jisté možným zdrojem nového stresu pro okolí.

Proto raději s mými klientely pracujeme na tréninku a posílení imunity psychiky a Resilience. A připojuji informaci, že práce na správném nastavení hlavy (Mindsetu) přináší lepší výsledky, než na vyhledávání vhodného stromořadí nebo zvyšování zručnosti s mokrou žínkou.

Pro všechny, které zajímá dlouhodobá prevence stresu, posilování imunity psychiky a Resilience připojuji varování, že na rozdíl od výše uvedených technik  je potřeba počítat s dlouhodobým tréninkem, rutinou, správnými návyky a několik dalšími né už tak snadno znějícími zadáními. Zkrátka je třeba si tu skutečnou psychickou odolnost odpracovat a vytrénovat. Věřím ale, že práce na správném mindsetu, pravidelný trénink a prevence jsou důstojnější a úspěšnější variantou péče o psychiku než používáním "zázračných rychlých antistresových technik."

S každým, koho toto téma více zajímá, se těším na setkání 10.3.2020 v rámci www.MINDSET-TOUR.cz


RSS

Blog

HUMAN SKILLS

09. 10. 2023
Děkuji všem, kteří jste absolvovali mou přednášku HUMAN SKILLS na akci TÝDEN INOVACÍ. Bylo Vás více než 110 židlí v sále a na Linkedinu projevilo zájem přes 500 z Vás. Moc si takového zájmu vážím a formou poděkování i reakce je online workshop, ve kterém  toto téma znovu společně otevřeme a věřím, že nabídnu i více inforamcí, než se vešlo do původní 50ti minutové přednášky. Těším se a pokud máte zájem o více informací stačí poslat Vaše kontakty pomocí formuláře níže a napsat heslo "HUMAN SKILLS" a my se Vám ozveme. Děkuji a těším se Jiří Kastner

Archiv blogu

Reference

ECONOMIA HOSPODÁŘSKÉ NOVINY

ZUZANA HEJNOVÁ ATLETIKA

ROBERT ŠKALOUD TECH-LIT

Rychlý kontakt

Facebook
Twitter
In

Mgr. Jiří Kastner, MBA
+420 603 82 82 42


Klíčová slova mé práce

  • Mentální trénink
  • Psychologie výkonu a úspěchu
  • Vzorce úspěchu
  • Sport, Golf, Trenér
  • Business, Byznys
  • Management
  • Leaderment
  • Leadership

Vzorce úspěchu

  • Jaké hodnoty ovládají Váš život ?
  • Jakým hodnotám věříte?
  • Jaké hodnoty vytváříte a předáváte?
  • Jaké výsledky od sebe očekáváte?

© 2024, JIŘÍ KASTNER – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑